onsdag 30. mai 2018

Kjøretime 3+4

Kongsberg Trafikkskole AS  
Kongsberg 

Andre (3.+4. time) kjøretime:

Heidi forteller:

I dag var tiden kommet for andre dobbelt-kjøretime, og jeg var fast bestemt på å tørre å kjøre mellomtung sykkel igjen.Og det gikk fint igjen! Noe ustø med stive armer og stivt blikk - i starten og ved de ekstra utfordringene som dukket opp i løpet av timen, men jeg kjente at jeg var mer og mer komfortabel med sykkelen og liker å kjøre den.

Kjøretimen foregikk på en for meg stor og tung sykkel, en varm ettermiddag som attpå til hadde varmerekord for mai, med full MC-bekledning (for vinterbruk), så kjørelærer Ole vurderte nesten å ta ekstra betalt for slanke-effekt. Ingen tvil om at jeg mistet mange kilo væske, men hvem bryr seg vel om det, når kjøretimen var så morsom!

Innledningsvis kjørte vi en oppvarmingstur oppover Bevergrenda mot Svene - en koselig  småsvingete landevei langs Lågen med vekslende fartsgrenser og beboelse. Jeg fikk øve på rask oppbremsing/stopp langs landeveg i 60-70 km fart, med dertil rask og effektiv igangsetting. Vi øvde også på kontrollert bevegelse av sykkelen i vegbanen ved bruk av kontrastyring, med dertil balanse.

Deretter fulgte vi samme opplegg som første kjøretime, med øving inn og ut av smågater og kryss i boligfelt. Denne gangen var det Sulusåsen som stod for tur, med noen av de vanskeligste kryssene Ole vet om på Kongsberg, og med den skarpe svingen inn i Daniel Barthsvei's bratte kneik som klimaks. Første runde gjennom dette krysset var ikke allverdens imponerende, så da fikk jeg vite at dette må vi gjøre flere ganger. Og det viste seg at øvelse gjør mester :-) eller i hvert fall fremgang ...

Jeg fikk også prøve meg på litt mer trafikkert veg (E134) og rundkjøringer i sentrumsområdet i rush-trafikken, samt sentrum med mye folk. Her kom det for en dag at jeg gjør småfeil i trafikken som jeg ellers vanligvis ikke gjør med bil, da jeg fortsatt er så opptatt av sykkelen at den tar for mye av oppmerksomheten.

Oppsummert trenger jeg nå å øve ekstra på bruk av kløtsj, sluring på kløtsjen og jevn overgang mellom bruk av kløtsj ved gass-kontroll. Jeg tenderer til å slippe kløtsjen for raskt. Denne teknikken er viktig for å kunne kjøre sakte og kontrollert gjennom kryss, samt ved stopp og start. Jeg trenger å være mer beredt med kløtsjen når det kan bli behov for å bremse opp, og bruke den mer aktivt i forbindelse med snik-kjøring.

Hjemmelekse fra Ole er å øve på krysset inn i Daniel Barthsvei … som for øvrig var skoleveien min i 9 år. Nå blir det 2 uker til neste kjøretime.

På dette vidunderet av en motorsykkel har et vidunder av ei dame hatt kjøretime!!!

tirsdag 29. mai 2018

Det går hit - det går dit - det går rundt en liten bit

Sundhaugen/Kirkeplassen
Darbu

Fire Øvelseskjøringer:


26. - 29. mai:
I løpet av de fire dagene 26. - 29. mai hadde vi fire effektive hvor alle fire dagene hadde omtrent samme program. Programmet gikk ut på at vi fant en egnet parkeringsplass (P-plassen ved Fiskum Kirke eller P-Plassen ved Sundhaugen. Her ble det varmet opp med bakkesart - for så å sette opp diverse mønster med de innkjøpte trafikkjeglene.

Pga privatlærer Bjørn sitt skiftarbeid måtte to av timene skje før Heidi sin jobb, dette medførte at vi var ute å øvelseskjørte ca kl. 06:30.








Men mat skarøm haaa….. - Drivstoff fylles med jevne mellomrom

P-plassen ved Sundhaugen er vanskelig fordi den heller såpass mye, men det er det god lærdom i :-)


Heidi tar en pust i bakken.

torsdag 24. mai 2018

Alt blir vanskelig


Hjemme
Darbu

Alt blir Vanskelig:

Noen ganger får saker mer vidtrekkende konsekvenser enn mann først skulle anta!!!
Det meste dreier seg om øvelseskjøring i heimen om dagen, og det er på vei til å spre seg til andre aktiviteter også.



onsdag 23. mai 2018

Kjøretime 1+2

Kongsberg Trafikkskole AS 
Kongsberg 

Første (Time 1+2) kjøretime:


Heidi forteller: Så var det endelig duket for første kjøretime. Jeg innså at jeg var ganske så nervøs, uten egentlig å vite hvorfor. Det som er nytt, er å ha en passasjer, samt at passasjeren er en kjørelærer som jeg antar har sterke meninger om hvordan jeg bør kjøre og ikke kjøre. Ville jeg klare å holde balansen og takle utfordringen??? Jeg hadde også hengende over meg at jeg egentlig vil ta lappen på mellomtung/tung motorsykkel så jeg slipper å måtte gjøre noe mer hvis jeg ønsker å oppgradere sykkelen. Vil jeg tørre å prøve å kjøre en slik sykkel?

Kjøretimen var med Ole - kjørelærer og eier av Kongsberg Trafikkskole - Ole's Bil & MC. Timen startet fra skolens lokaler, bakpå den mellomtunge sykkelen som Ole kjørte til Garasjen hvor lettmotorsykkelen stod. På lettmotorsykkelen byttet vi plass, og det var bare å kaste seg uti det - og det gikk bra! Vi kjørte rundt i en times tid, gjennom byen og ut på landet - og tilbake igjen. Dette var bare oppvarmingen. Jeg fikk beskjed om å kjøre til venstre og tok en fin høyresving - da tipset Ole om at han mente den andre venstre og jeg skjønte at nå var tiden inne til å skjerpe seg og holde orden på høyre og venstre.

På parkeringsplassen til den tidligere Høyskolen kjørte jeg noen runder alene på sykkelen, og øvde på å kjøre sakte, kjøre i svinger og kontrollere bruk av clutch og gass. Jeg trenger trening i å ha mykere overganger mellom skifte av gir - det var visst ikke så behagelig å sitte på da jeg giret … Og jeg øvde på å bremse, stoppe og starte igjen. Etterpå kjørte vi rundt i rolige bolig-gater med mange krappe svinger og kryss, og terpet på nedbremsing, stopp i kryss, sakte gjennom kryss og gire raskt opp igjen. 

Et stort forbedringspotensial er at jeg våger meg tre meter nærmere krysset før jeg stopper … og at jeg ser den veien jeg skal svinge uten å dobbeltsjekke om det kommer noe fra høyre inn i kryss, for da vil sykkelen fort vekk fortsette rett frem og ut i grøfta i stedet for å håndtere svingen. Altså: Sjekke at det er klart, deretter stole på at det er klart og kjøre effektivt inn og videre ut av krysset.

Vel tilbake i Garasjen hadde jeg bedt om å få prøvesitte den mellomtunge sykkelen en gang til. "Du vil ikke kjøre tilbake igjen, da?" spør Ole. Nå var det bare å hoppe i det, så slapp jeg kanskje å være så nervøs for dette som jeg visste måtte komme en gang. Og det gikk bra det og! Jeg fikk flere runder rundt i sentrum så jeg ble trygg nok til ikke å grue meg til neste kjøretime - som jeg skjønte kommer til å bli på mellomtung sykkel - faktisk falt jeg mer for denne kjøreopplevelsen enn for lettmotorsykkelen :-)

Hjemmelekse blir å huske på alle tips jeg har fått og øvd på i løpet av kjøretimen under øvelseskjøringen hjemme, samt å øve på ferdighetstrening i øvelser som vil dukke opp på oppkjøringen: Sakte manøvrering, svingteknikk, oppbremsing og start på selvlagde baner med kjegler. Neste kjøretime om en ukes tid.

Kjørelærer Ole Berg og en strålende fornøyd elev etter endt første kjøretime.

Mellomtung sykkel: Suzuki Bandit S - 650 ccm og 48 Hester.


Det er en klar skepsis å se i Heidis blikk!!!

fredag 18. mai 2018

Eidsfoss

Kjøretur:
Darbu - Eidsfoss - Åssideveien


Heidi nyter det flotte været - selv om det blir godt og varmt med skinn kjøredress.


Eidsfoss Landhandleri - Norges eldste fortsatt eksisterende landhandlerei.

Heidi Får sitte på en Kawazaki ZZR 900 - Tung sykkel - Det gikk bra.

onsdag 16. mai 2018

Sundhaugen

Kjøretur:
Runde rundt Vestfossen. Stopp på Sundhaugen

I kveld var det en fantastisk flott sommerkveld, og vi tok oss en aldri så liten tur ut til Sundhaugen.

Her ble det trent på bakkestart. Været var strålende, og vi ble vitner til en fantastisk vakker solnedgang.








tirsdag 15. mai 2018

Kursdag 2

Kongsberg Trafikkskole AS 
Kongsberg 

ANDRE KURSDAG:

Heidi forteller:
Jeg synes jeg møtte ganske godt forberedt til neste kurskveld, da jeg hadde lest hele vedleggsdelen av boka "Veien til førerkortet" vi hadde fått utdelt. Det var først et kapittel om Sikkerhetskontroll, som jeg startet med da jeg antok det var det jeg kunne minst om ... og det stemte at jeg skjønte svært lite av det som stod beskrevet der. Videre leste jeg kapittel 18: "Full kontroll" som var veldig engasjerende og matnyttig - mange gode tips jeg vil ta med meg umiddelbart under øvelseskjøring.

På kurskveld 2 startet vi opp med Sikkerhetskontroll og gikk nøye gjennom teorien - med utgangspunkt fra en noe enklere variant enn kapittelet i boka. Deretter ble MC-bekledning nøye gjennomgått. Vi fortsatte med noen andre viktige temaer knyttet til sikker kjøring, før vi flyttet oss over i Garasjen.

I Garasjen fikk vi se motorsyklene som skal benyttes til Øvelseskjøring. Nå ble Sikkerhetskontroll nøye gjennomgått mens vi hadde sykkelen foran oss - og forståelsen begynner å falle betydelig mer på plass. Vi gikk gjennom alle variantene som kan dukke opp på den teoretiske førerkort-prøven.

Jeg har fortsatt ikke bestemt meg for om jeg tør å øvelseskjøre en mellomtung/tung sykkel for å ta førerkort i en av disse klassene i stedet for lett-motorsykkel. I Garasjen fikk jeg sitte på den mellomtunge sykkelen til kjøreskolen og få en følelse av hvor stor og tung den er. Det var en BMV ... som var nøyaktig samme sykkel som deres tung-motorsykkel, bare plombert ned. Jeg er fortsatt betenkt, og satte meg opp på første øvelsestime på lett-motorsykkel. Så får vi ta det derfra ...

Nå er teroikveldene overstått. Jeg har som oppgave å melde meg opp til å ta førerkort på vegvesen.no, samt fullføre teorien og ta den teoretiske prøven på biltilsynet. Min første kjøretime med kjøreskolen er fastsatt i kalenderen - ca 10 dager frem.



mandag 14. mai 2018

Og så kom sykkelen fram

P-Plassen ved Fiskum Kirke
Darbu


Endelig er Heidi på plass i salen igjen 😊
En lang vinter er over


Og privatlærer Bjørn er også på plass





tirsdag 8. mai 2018

Grunnkurs

Kongsberg Trafikkskole AS 
Kongsberg 

Grunnkurs:

Heidi forteller:
Så var det endelig duket for kursdag 1. ENDELIG hadde jeg startet på førerkortet - på ordentlig. Jeg møtte de andre kursdeltagerne i lokalene til kjøreskolen. Vi var en gjeng på 10-12 stykker som skulle ta førerprøven i klasse A, A1 eller A2, og hadde derfor variabel bakgrunn og erfaring. Ole Berg - trafikklærer og eier, introduserte Geir Wang - trafikklærer, som ledet oss gjennom første kurskveld. Vi fikk utdelt en bok: "Veien til Førerkortet" som inneholder alt vi trenger å vite for å ta den teoretiske prøven.

På første teorikveld brukte vi mye tid på å bli bevisste hvorfor vi ønsker å ta motorsykkel-lappen, og hvorfor enkelte ting er ekstra viktig å fokusere på for en motorsyklist. Ellers fikk vi en god oversikt over det totale kursopplegget som består av fire trinn. Etter fjerde trinn skal vi være godt skikket til å kjøre motorsykkel i trafikken, vise aktsomhet og kjøre på en måte som reduserer farene for ulykker og skader til det minimale.

Vi ble oppfordret til å lese i boka og forberede oss til kjøretimene, og gjerne ta den teoretiske prøven før neste kurskveld :-)