torsdag 28. september 2017

Vi blir eldre

I dagens VG leser jeg en reportasje med navn "Motorsyklistene er blitt eldre og fornuftigere, færre mister livet". Reportasjen omhandler en rapport som Transportøkonomisk institutt har lagd på oppdrag fra Statens vegvesen. Den tar for seg motorsyklister og deres vaner i perioden 2005-2014. 

Den slår fast at gjennomsnittsalderen på motorsyklister økte fra 35 til 41 år i denne perioden. Det er særlig blitt færre i den aller yngste aldersgruppen, og det er dem som er har høyest risiko, sier Transportøkonomisk institutt.

Rapporten slår fast at det årlige antall dødsulykker med motorsykkel gikk ned med 40 prosent i 2010-2014, sammenlignet med årene 2005–2009.



Motorsyklister blir stadig eldre

Foto: PETER KOHALMI/AFP/GettyImages

Forfatterens refleksjoner:
Forfatteren av bloggen har gjort en personlig analyse i forbindelse med rapporten:

Konklusjon:
I 2015 var forventet levealder 84,2 år for kvinner og 80,4 år for menn. (Folkehelseinstituttet)
   
Statistikken viser klart at det er større sjans for å dø desto eldre du blir. 
Dødeligheten for motorsyklister har gått ned med hele 40% til tross for at vi har blitt 6 år eldre (i gjennomsnitt). Av dette velger jeg å fastslå at det er helsefremmende og sågar livsforlengende å kjøre motorsykkel. Det er til og med mulig at bloggforfatteren har dumpet bort i et "livselixir". 







Videre analyse viser at:

Gjennomsnittsalder
Gjennomsnittsalder motorsyklister generelt 2005–2009 til 2010-2014 = 6 år
Gjennomsnittsalder Heidi & Bjørn  2005–2009 til 2010-2014 = 5 år
Konklusjon: Heidi & Bjørn har eldes mindre enn motorsyklister generelt, men vi lå over gjennomsnittlig alder i begge perioder.

Flere brukte hjelm
2005 - Heidi brukte ikke hjelm - Bjørn brukte hjelm = 1 hjelmbruker
2017 - Heidi bruker hjelm - Bjørn bruker hjelm = 2 hjelmbrukere
Konklusjon: Hele 100% økning.

Færre kjørte for fort (på mc)
2005 - Heidi kjørte ikke for fort - Bjørn kjørte bittelitt for fort noen få ganger = bitte-bittelitt for fort.
2017 - Heidi kjører bittelitt for fort noen ytterst få ganger - Bjørn kjører bittelitt for fort noen ytterst få ganger = bitte-bittelitt for fort.
Konklusjon: Tjaaa??? Omtrent det samme.
 
Færre kjørte med promille
2005 - Heidi kjørte uten promille - Bjørn kjørte uten promille.
2017 - Heidi kjører uten promille - Bjørn kjører uten promille.
Konklusjon: Ingen forandring - Skål


Motorsyklist Før


Motorsyklist Nå

onsdag 27. september 2017

Og jaggu gjord'n ikke det gitt.

I gårsdagens blogginnlegg ble det spekulert om Ole kom til å ringe tilbake som avtalt?

Og jaggu gjord'n ikke det gitt!!!

Ole ringte og ga Heidi en enkel og god innføring i videre prosedyre rundt førarkort.

De ble enige om at Heidi skulle begynne på teorikurs for klass A2 (mellomtung sykkel). Det er ikke nødvendig for Heidi å bestemme seg for om hun vil ta lappen på A1 eller A2 før til våren etter fullførte kurs som må tas i løpet av vinteren.

Og dermed er det gjort - HEIDI ER PÅMELT førerkortopplæring.

Signing Out
Heidi & Bjørn



Musikalsk innslag:
Vømmøl Spellamnnslag - Førarkort

tirsdag 26. september 2017

Førarkort??

Vi hadde begge to gjort en slaks research angående hvilke kjøreskoler som var tilgjengelige i Kongsberg-området.

Det viste seg at de to "store" kjøreskolene i Kongsberg hadde slått seg sammen. Ole Berg, som har drevet Oles Bil og Mc Skole har nå overtatt Kongsberg Trafikkskole. Skolene er slått sammen og vil fortsette under navnet Kongsberg Trafikkskole AS. Dermed var valget ganske enkelt. Valget falt på akkurat Kongsberg Trafikkskole AS.

Tirsdag ringte Heidi til skolen. Der fikk hun snakke med Gry. Hun kunne fortelle at hun måtte snakke med sjølveste Ole. Han hadde ikke sjans til å ringe tilbake i dag, men han kom til å gjøre det i morgen. 

Da er det bare å vente å se om han gjør det........


Signing Out
Heidi & Bjørn



Forfatterens refleksjoner:

Under vårt søk kom vi over denne siden:


Forfatteren bemerker den manglende fokus på sikkerhet: Hverken elev eller lærer har hjem på, elev kjører i korte skjørter og de kjører så fort at det brenner rundt bakhjulet. Mulig det er litt fort for en kjøreskoleelev. Det er kanskje ikke så rart at læreren klamrer seg så godt fast i eleven.

En ting til overrasker meg: Trodde vel egentlig ikke at det var såpass mye futt i en gammel militærgrønn Tempo. 

søndag 10. september 2017

Første tur i mørket

Kjøretur:
Kongsberg gjennom sentrum
Kjørelengde: 32,4 Km




Endelig etter en uke og en dag var det vær bra nok til å ta oss en tur igjen. Kveldens tur gikk til Heidis bror Steinar for å hjelpe ham med noe praktisk.


På vei hjem derfra hadde mørket kommet snikende på, og Heidi fikk derfor sin første leksjon i mørkekjøring.


Vi koste oss med en fin tur.


Signing Out
Heidi & Bjørn


Trivialiteter:

Svartsurbær, Aronia melanocarpa, er mest kjent som en prydbusk. Den har hvite blomster som kommer i mai-juni. Senere på sommeren kommer de sorte bærene. Om høsten har den vakre høstfarger. De dekorative bærene er spiselige og fulle av antioksidanter – og brukes derfor i juice, vin, likør, saft, syltetøy eller som naturlig fargestoff.

lørdag 2. september 2017

På den andre siden av Lågen

Kjøretur:
På den andre siden av Lågen - Vindfjelltunet - Hytta Farris
Kjørelengde: 198 Km


Helen & Roy
Foto: Bjørn Rørdam Bergersen
Dagens kjøretur var i
høyeste grad spennende da det var første tur sammen med noen andre. Det falt seg helt naturlig at denne turen var sammen med Helen og Roy. Helen er damen Heidi kjøpte Shadow'en av.

Planen for dagens tur var å kjøre en del "sideveier" som vi visste at fantes "På andre siden av Lågen".

Avtalen var at vi skulle møtes hos Roy som bor sånn ca. 400 meter i luftlinje fra oss. Turen fikk en noe dramatisk start ved at Oljelampen på Bjørns FJ lyste allerede på vei opp til Roy. Dette førte til at vi endret på første stoppested. Nærmeste bensinstasjon ligger på Skollenborg, og der stoppet vi så Bjørn fikk fylt olje og bensin.

Videre gikk turen inn til venstre mot Heistadmoen etter at vi passerte Labro-foss-brua. Vi passerte Hedenstad kirke, og kjørte over platået hvor en av verdens mest idylliske utsikter befinner seg. Vi fikk så en liten tur ut på Rv40 for så å ta til høyre ved Efteløt med den hensikt å holde oss på motsatt side av Lågen enn det vi bruker å kjøre. Her fulgte vi Fv81 - Vestsideveien på vestsiden av Lågen. Vi kom inn på Rv40 ved Brufoss. Ved Steinsholt tok vi Rv32 mot Skien, og stoppet ved Vindfjelltunet Gjestegaard. Her ble det nytt medbragt niste og kaffe fra termos.

Neste etappe gikk via Siljan og ned langs Farrisvannet til Bjørkeli Hyttefelt.

Navneskiltet til Kveldsro
Skiltmaker: Ingar Bergersen
Foto: Bjørn Rørdam Bergersen
Der finner vi hytta til Randi & Tor som er Heidi sine foreldre. Her finner vi også Kveldsro som er Heidi & Bjørn sitt krypinn - deres Eldorado.


Her vartet Randi opp med Kaffe, Bris og Farris, Boller og vafler, mens Tor underholdt med gode samtaler. Heidis bror Steinar var også til stede, og beundret mye skinnende kubikk.

Etter besøket gikk veien videre til Gjone og Kvelde hvor vi krysset Lågen og fortsatte nordover på Østsiden av Lågen.

Neste stopp var Hvittingfoss hvor det vanket Burger og Softis m/lakris-strøssel. Herfra valgte vi å følge østsiden av Eikern via Eidsfoss.

Alt i alt hadde vi en fantastisk tur i mye naturskjønne omgivelser på "Bakveier" - På andre siden av Lågen.





Foto: Google maps

Helen, Heidi og Roy med deres Honda'er på Vindfjelltunet Gjestegaard.
Bjørn kjører Yamaha og får ikke være med
Foto: Bjørn Rørdam Bergersen
Foran: Honda VT 125 Shadow (Heidi), Yamaha FJ 1100 (Bjørn), Honda VT 750 DC Black Widow (Helen)
På tvers bak: Honda CBR1100XX Super Blackbird (Roy)
Foto: Bjørn Rørdam Bergersen

Heidi, Bjørn, Helen og Roy
Foto: Tor Rørdam Kjeldsen

Helen, Roy Bjørn og Heidi
Bak til venstre - Heidis mor Randi
Foto: Tor Rørdam Kjeldsen

Biker-Bjørn (m/glorie)
Foto: Heidi Rørdam Bergersen


Honda VT 750 DC Black Widow (Helen), Honda CBR1100XX Super Blackbird (Roy),
Honda VT 125 Shadow (Heidi), Yamaha FJ 1100 (Bjørn)
Foto: Bjørn Rørdam Bergersen

Trivialiteter:

Vindfjelltunet Gjestegaard ligger i et naturskjønt område langs riksvei 32, midt mellom Siljan og Steinsholt i Lardal kommune. Du finner det 20 km fra Skien, 35 km fra Larvik og 55 km fra Kongsberg.


Farris, eller Farrisvannet, er en innsjø i Vestfold mot grensen til Telemark. Den største delen av Farris ligger i Larvik kommune, mens den lengst i nord danner grense mot Porsgrunn og strekker seg inn i Siljan kommune. Innsjøen har et areal på ca. 22 km², og er opptil ca. 120 m dyp. Vestfold Interkommunale Vannverk leverer drikkevann fra Farris og Eikeren til omtrent 200 000 innbyggere. Sjøene er drikkevannskilde for nær 170 000 personer, hovedsakelig i Vestfold fylke.


Farris - For ca. 10 000 år siden, mot slutten av siste istid, lå Larviksdistriktet under en isbre og havets overflate. Foran isbreen bygde det seg opp en morenerygg, som er det geologiske utgangspunktet for Farriskildene. Da isen trakk seg tilbake, hevet landet seg, og morenen steg opp av havet. Det er på denne morenen Bøkeskogen i Larvik ligger i dag.

De to første Farris-kildene fikk kongelig tillatelse til å hete Kong Haakons Kilde og Dronning Mauds Kilde. Den nye kilden oppdaget i 1988 ble oppkalt etter kong Olav V.
Det vannet som tappes fra Kong Olav Vs kilde i dag er en blanding av mineraler som er dannet for flere tusen år siden, og regnvann som trenger ned i jorden. Regnvannet filtreres og renses på vei ned gjennom jordlagene og det tar 15-20 år til det er fremme ved tappestedet.

Farris Bris ble lansert i 2005, en serie for de som ønsker lavere kullsyrenivå og mer smak.
     

fredag 1. september 2017

Kongsberg

Kjøretur:
Kongsberg
Kjørelengde: 59,7 Km

Dagens tur gikk via Gamleveien til Kongsberg. Heidi ønsket å ta en titt på sitt barndomshjem, og turen ble lagt om Daniel Barths vei. Turen gikk videre til Prahms gate hvor vi hilste på vår gode venn Morten Karlsen. Hans bedårende kone Ann-Kristin var ikke hjemme.

Videre gikk turen gjennom Kongsberg og til Mauritz Hansens gate hvor Heidis bror Torbjørn og hans bedårende Charlotte Kristine bor.
Her ble det også et stopp hvor de to beundret Heidis nye fartsvidunder.

Etter dette gikk turen via Skollenborg og videre hjem.

Signing Out
Heidi & Bjørn




Trivialiteter:

En nålevende etterkommer av Barth-slekten.
Som vi ser har han arvet de strenge hendene
 Daniel Barth var bergmester ved Kongsberg sølvverk på midten av 1600-tallet. Han innførte ny teknologi ved gruvene og som kongelig embetsmann styrte han verkssamfunnet med streng hånd. Han er stamfar til slekten Barth i Norge. (Norsk biografisk leksikon)


Jonas Nicolai Prahm (født på Kongsberg 25. oktober 1816, død i Kragerø 21. juli 1878) var en norsk skolelærer, tegner og litterat.
Han var elev av Mauritz Hansen, og var blant det første kullet disipler på Kongsberg skole.
Prahm var en pioner i oppdagelsen av den norske fjellheimen, tegnet flittig prospekter fra reisene og laget flere ciceroner for andre som ville ut på fotvandringer og ønsket å gjøre seg kjent med innlandet i Norge. (Wikipedia)


Maurits Christopher Hansen (født 5. juli 1794 på Modum, død 16. mars 1842 på Kongsberg) var en norsk forfatter, lærebokforfatter, lærer og skolestyrer som skrev litteratur i mange ulike sjangre og er forfatteren av det som kan være verdens første detektivfortelling, Mordet på maskinbygger Roolfsen (1839/1840).
Maurits Christopher Hansen
(1794-1842)
Hansen innledet det selvstendige Norges første forfatterskap. Siden det ikke eksisterte noen norsk litteraturtradisjon før ham, måtte han finne sine litterære forbilder i den europeiske romantikken, spesielt hos sir Walter Scott, og ble slik en brobygger mellom europeisk og norsk litteratur, og en banebryter for de kommende norske forfatterne.
Mest kjent ble Hansen for sine noveller, hvorav flere kan karakteriseres som kriminalfortellinger. I sin diktning tok Hansen opp mange temaer som fremdeles er høyst aktuelle; forbrytelse og straff, åpenhet og forstillelse, fortrengt seksualitet, maktmisbruk og korrupsjon.
I sin egen levetid ble Maurits Hansen regnet som den fremste norske novellist og romanforfatter, og ble lest og verdsatt av en rekke av de senere norske forfatterne, som Henrik Wergeland, Camilla Collett, Jørgen Moe, Peter Christen Asbjørnsen, Jonas Lie, Henrik Ibsen, Arne Garborg og Sigrid Undset. Henrik Ibsen lærte sin retrospektive fortellerteknikk fra Hansens tekster. (Wikipedia)


Forfatteren av bloggen reagerer på den varierende måten å skrive Mauritz/Maurits på, og har derfor gjort en nærmere undersøkelse. Det nærmeste han kommer bevisførsel er i form av to fotografier:
1) Bevis A - Det første bildet er en skanning fra Modum kirkes ministerialbok fra 1794. Her er navnet tydelig skrevet med Z.


2) Bevis B - Det andre bildet er fra Kongsberg gamle kirkegård av Maurits Christopher Hansen sin gravstøtte. Her skrives navnet med s!

Konklusjon: Ingen!!! - Fortsatt full kaos!!!