onsdag 30. august 2017

Røkebergåsen

Kjøretur:
Røkebergåsen
Kjørelengde: 30,8 km


I dag hadde vi ikke anledning til å  kjøre tur før kl. 19:30. Vi tok allikevel en koselig liten kveldstur. Første stopp var nok en gang Sundhaugen hvor bakkestart ble tatt til "Level 3+". Videre gikk turen til Vestfossen hvor vi fylte bensin, over Røkebergåsen og tilbake til Langebru. Oppe på åsryggen er det et fantastisk platå med god utsikt over store områder.

Det var en flott tur i fantastisk høst-sol-nedgang. I det vi kom hjem begynte det å regne.

I det hele var vi ute i ca. 1 time og 10 min.

Signing Out
Heidi & Bjørn


Trivialiteter:

Sjokoladesalongen er en kafe/konditori som ligger i Vestfossen. De har vunnet en rekke priser, og en av deres konditorer er regjerende norgesmester i konditoring. Sjokoladesalongen leverte også fest-kaken til Dronning Sonias 80 års dag, og til Heidi & Bjørn sitt bryllup.


tirsdag 29. august 2017

Lurdalen

Kjøretur:
Lurdalen-Kongsberg
Kjørelengde: 59,7 Km

I dag bestemte vi oss for å ta en aldri så liten ettermiddagstur. Været var fint men det blåste litt. Først kjørte vi Gamleveien i retning Kongsberg. Så fulgte vi innover Lurdalen og kom ut før Svene. Herfra tok vi Østsideveien langs Numedalslågen tilbake til Kongsberg.


I dag hadde vi planlagt et overraskelsesbesøk. Det var til Heidis foreldre Randi og Tor.

Her ble vi tatt godt imot, og sykkelen ble omhyggelig inspisert av Heidis far - Lektor Kjeldsen. - Den ble på alle måter godkjent av han far sjøl.
:-) Tor inspiserer Hondaen.  Heidi og Randi følger nøye med :-)
Foto: Bjørn Rørdam Bergersen

Signing Out
Heidi & Bjørn








Trivialiteter:

Numedalslågen er med sine 352 km Norges tredje lengste elv. Elven har sitt utspring på Hardangervidda og renner derfra gjennom Sæterdalen til Dagali og videre nedover Numedal til Kongsberg og gjennom Lågendalen ned til Larvik, hvor elven munner ut i sjøen.
Elven er også hovedelv i Numedalsvassdraget, med et nedbørsfelt på 5 548 km².

søndag 27. august 2017

Bergsvannet

Kjøretur:

Bergsvannet.
Kjørelengde: 57 Km

I dag tok vi oss en koselig liten formiddagstur. Det var en fin høstdag, og været var utmerket.


Heidi ville gjerne ta en noe kortere tur i dag etter den lange turen vi hadde i går. Hun hadde fått tips om en tur til Eidsfoss hvor man kunne legge til en liten eller en større runde rundt Bergsvannet sydøst for Eidsfoss.


Turen startet hjemmefra hvor vi kjørte forbi Sundhaugen, og bort til Rv35. Herfra tok vi i retning sørøst langs Eikeren. Vi kjørte så gjennom Eidsfoss "sentrum" og noen hundre meter til. Der tok vi Bergsveien inn til Venstre. Etter hvert kom vi til et kryss hvor vi fikk to valg.


1) Det korte alternativet:
Ta til høyre ved Røedsveien for å komme til Rv35.

2) Det lange alternativet:
Følge Herstadveien rett fram. En ender da opp i Hanekleiva. Den kunne vi ha fulgt til høyre og kommet inn på Rv35 igjen.

Heidi valgte den korteste runden.

På vei tilbake stoppet vi ved Eidsfoss hvor vi gikk ned til vannet (Eikern) hvor vi satte oss og nøt medbrakt niste og te fra termos.

Signing Out
Heidi & Bjørn




Trivialiteter:


Eikern eller Eikeren er en lang og dyp innsjø i kommunene Hof i Vestfold og Øvre Eiker i Buskerud. Den er Vestfolds største innsjø (hvis man regner med delen som ligger i Buskerud) og hører med til Drammensvassdraget.
Ved den østre delen i Vestfold ligger tettstedet Eidsfoss. I denne delen strømmer vann inn fra Bergsvannet, Øksne, Hajeren og generelt vann fra høydene rundt sjøen.
Hakavik kraftverk utnytter et fall på 389 meter fra sjøene Øksne og Hajeren.
I den vestre delen henger Eikeren sammen med Fiskumvannet i et trangt sund, Sundet, der vannet renner over i Fiskumvannet. Gjennom dette sundet passerer det vannmasser på gjennomsnittlig 7 m³ per sekund. Fra Fiskumvannet renner vannet ut i Vestfosselva mot Vestfossen. Elva går så videre til Hokksund, der den deler seg i to elveløp som begge renner ut i Drammenselva.
Eikern har hele 13 fiskeslag: Ørret, Abbor, sik, Gjedde, Mort, Brasme, Vederbuk, Ørekyt, Ål, Stam,   Krøkle, Røye og Trepigget stingsild.

Bergsvannet er en innsjø i Hof kommune i Vestfold. Bergsvannets hovedtilløp er Kopstadelva, som kommer fra Vikevannet i sør, og har utløp til Eikeren via den korte Eidsfosselva. Vannet er en del av Eikerenvassdraget, som drenerer mesteparten av Hof kommune.

Brasme (Abramis brama)
Brasme (Abramis brama) er en stor fiskeart i karpefamilien. Brasme blir vanligvis 0,5–3 kg, men den kan bli opptil 8-9 kg og 75 cm. Kroppen er høy og sammentrykt fra sidene. Norgesrekorden for brasme tatt på stang, er hele 5,526 kg.


lørdag 26. august 2017

Ellabu

Kjøretur:
Tur-retur Ellabu.
Kjørelengde: 161,4 Km

I dag hadde vi vår første langtur. Vi var invitert til svigerinne/søster - Elisabeth sin fødselsdag. Dette var i tillegg en innvielse av den nye hytta deres "Ellabu".

Ellabu ligger på Ørpen Camping ca. 5 km nord for Noresund.

I denne forbindelse ønsket vi å ta en litt lengre øvelseskjøringstur.

Vi skulle også ha med oss en passasjer på turen. Gul refleksvest med rød L på ryggen var innkjøpt, og vi hadde fått låne en ekstra helhjem av bror/svoger Steinar som passasjeren kunne benytte på turen. Hun var også utstyrt med trådløse Bluetooth høyttalere, og mobiltelefonen var fylt med Galantis-musikk.

Vi valgte å følge Fv73-Kongsbergveien for så å kjøre om Skotsmoen. Dette for å unngå lørdag-formiddags-trafikken gjennom Hokksund. Første stopp var ved Bakke Kirke. Først og fremst for å sjekke at alt stod bra til med passasjeren - Det gjorde det.
Etter en kort stopp fortsatte vi gjennom Skotselv og inn på Rv35. Der tok vi så til venstre på Fv 280 Krøderveien. Like etter avkjørselen tok vi en rast - med tilhørende iskrem på Cirkle K Sysle.
Vi fortsatte så på Fv 280 mot Krøderen. Langs denne veien fulgte vi Krøderbanen et godt stykke. Vi ble ikke utsatt for ran. Ved Hamremoen kom vi inn på Gamle Hallingdalsveien. Ikke lenge etter kom vi til Krødsherad prestegård. Der finner vi det store eiketreet "Den Gamle Mester". Ferden bar direkte gjennom Noresund og videre 5 km hvor vi ankom Ellabu.

Her møtte vi store deler av familien og feiret Elisabeth og Ellabu storveies. Vi fikk den herligste bevertning, og returnerte noen timer senere.

På tilbaketuren valgte vi å kjøre gjennom Hokksund sentrum isteden for bakveiene.

Signing Out
Heidi & Bjørn

MC-Gjengen ankommer Ellabu
Foto: Ingar Bergersen

Ellabu blir offisielt åpnet av innehaver Elisabet - på hennes fødselsdag
Foto: Ingar Bergersen

Heidi og hennes svigerfar Ingar
Foto: Ingar Bergersen (Selfie)

Foran: Innehaver av Ellabu - Elisabeth med hunden Frida på fanget.
Bak står resten av gjengen
Foto: Ingar Bergersen
Foto: Ingar Bergersen

Foto: Ingar Bergersen

Så bærer det hjemover igjen
Foto: Ingar Bergersen






Trivialiteter:

Krøderbanen er en jernbanelinje på 26 km som går fra Vikersund til Krøderen i Buskerud. Byggingen ble påbegynt i 1870, og banen ble åpnet i 1872. Passasjertrafikken ble lagt ned i 1958, men godstrafikk fortsatte til 1985. Stortinget vedtok samme år at Krøderbanen sammen med Krøderen stasjon skulle bevares for ettertiden som museumsjernbane. (Wikipedia)

Galantis er en Svensk electronica/dance musikk produksjons, låtskriver og DJ duo bestående av Christian Karlsson and Linus Eklöw.

Den gamle Mester er et dikt av Jørgen Moe, som omhandler det store eiketreet på Krødsherad prestegård, hvor han selv bodde fra 1853 til 1863 som kapellan til Olberg kirke og de andre annekskirkene i Sigdals soknekall.
Diktet ble først trykket i samlingen, At hænge paa Juletræet. Nogle faa Digte (1855).
Det er eiketreet selv som veileder og viser nødvendigheten av å bygge på «den ene trofaste Grund». Moe forklarer i diktet at det er treets ordning mellom rotsystem og topp, som gjør den stand til å ride stormene av.

Den gamle Mester
Der stander en Eg paa Prestens Jord,
Hans Øie til dagligt Mærke;
Den løfter sig op over Dal og Fjord
Og strækker Grenene stærke.
Den bærer paa flere hundrede Aar,
Men frodig den løves Vaar for Vaar,
Hver rindende Morgenlue
Kun meer ærværdig at skue.

Den isnende Vinter Gang efter Gang
Har skredet over dens Krone
Med sparsomt Dagslys, med Nat saa lang,
Uden en Sommerfugls Tone.
Naar Krattet tyngedes ved dens Fod
Af Sneens Vægt, saa det krumbøiet stod,
Da rakte den op sine Arme
Som midt i Sommerens Varme.

Om Vaar, naar Livet vil vaagne op,
Og Stormstød rase fra Fjeldet,
Da bøier sig ydmyg Ungtræets Top,
Selv maalfør Gran vorder fældet -
Men da min gamle, min kjære Eg
Staar ret og rank i den vilde Leg
Med knudrede Arm mod Veiret,
Og hidtil saa har den seiret.

Det volder to Ting: først har den sin Rod
Slaaet dybt i Klippernes Revne -
Se deraf fanger den Magt og Mod
At staa i det barske Stevne.
Og dernæst op imod Lysets Glands
Den løfter stadig Kvistenes Krands
Og drikke fraoven Saften,
Lyset, Livet og Kraften.

Gud unde hver Prest, som kommer her,
At staa saa rolig og mægtig!
Mig unde han, gamle Mester kjær,
At se paa dig ret andægtig!
Ja, lær mig trods Sneens tyngende Lag
At løfte mod Himlen Dag for Dag
I Bønnen udbredte Hænder,
Saa Vinterdvalen dog ender!

Den Gamle Mester - Foto: Roar Carlsen


fredag 25. august 2017

Koserunde

Kjøretur:
Sunhaugen - Åssideveien - Vestfossen
Kjørelengde: 29,4 Km

Dagens tur var som en oppvarmingstur til den planlagte langturen vi skal ha i morgen. Første etappe var nok en gang bort til Sundhagen. Der var det øving på bakkestart som stod på programmet.

Dette gjorde vi en 10 minutters tid.

Etter dette tok vi en liten kosetur att og fram Åssideveien og rundt Vestfossen.

Signing Out
Heidi & Bjørn

Trivialiteter:
Birthe Svendsdatter, også kjent som «Halte-Birthe», var tjenestejente på Fossesholm på 1700-tallet. Det blir sagt at hun ble behandlet med stor respekt av herskapet på gården, men var upopulær blant de andre tjenestefolkene fordi hun var blitt bedt om å sladre hvis noen ikke gjorde jobben sin.

Forfatteren Maurits Hansen skrev i 1834 en novelle om Halte-Birthe, Fru Birthe eller Tapetfiguren paa Fossesholm. I novellen heter det at familien hennes ikke godtok at hun giftet seg med den hun elsket. I et mislykket forsøk på å ta sitt eget liv pådro hun seg en hjerneskade og ble halt resten av livet. Dette kan man se på tapetene i Storstuen på gården. Der er det malt inn et motiv av henne hvor hun står med kroket rygg og teller gårdens høner. Sagnet sier at nemlig at hun etter hjerneskaden ikke kunne telle lenger enn til tre. Folk skal ha ertet henne ved å spørre hvor mange høner som fantes på gården. Til dette skal Birthe ha svart «en, to, tre i hauetall».

Det hører med til sagnet at Halte-Birthe skal gå igjen som spøkelse på gården.

onsdag 23. august 2017

Første overaskelsesbesøk

Kjøretur:
Kongsberg
Kjørelengde: 44,6Km

Vi hadde i lengre tid hatt et ønske om å besøke Heidis Bror Steinar på hver vår motorsykkel. Steinar er motorsykkel-entusiast. Da vi la ut på dagens tur, hadde vi enda ikke bestemt oss for hvorvidt vi skulle ta turen bort til Steinar. Det var kun første del av turen som var avtalt - Hjemmefra og bort til Sundhaugen. Her ble det gjennomført øvelse av bakkestart.

Etter en tids trening bestemte vi oss for at turen skulle gå til Steinar.

Ruta ble lagt om Åssideveien og Skollenborg. Vi fulgte Lågendalsveien opp til E134 og videre bort til Steinar.

Ved ankomst Steinar gikk Bjørn bort og ringte på mens Heidi ble stående igjen ved motorsykkelen med hjelmen på. Dette var ment som en overraskelse for Steinar, og det ble det. Steinar har kjørt MC i mange år, og har hatt en del motorsykler opp gjennom årene. Nå for tiden har han en Honda CB350 1973 modell i "riktig farge".

Steinar inspiserte og prøvekjørte Shadowen etter alle kunstens regler. Han fikk også en demonstrasjon av intercom anlegget.


Steinar inspiserer og prøvekjører Shadowen.
Foto: Heidi Rørdam Bergersen

Honda CB350 1973 mod







Trivialiteter:

Honda CB350 twin er en modell som ble laget fra 1969 - 1973. Den hadde en OHC parallell tosylindret firetakters motor. Den hadde 36 Hestekrefter ved 10 500 rpm.

tirsdag 22. august 2017

Første kjøretur hjemmenifra

Kjøretur
Vestfossen, Åssideveien tur retur 
Kjørelengde: 31,0 km

Dagens kjøretur var den første Heidi startet med Shadow'en hjemmefra. Vi hadde bestemt å kjøre rundt Vestfossen. Heidi glemte seg bort og kjørte gjennom Vestfossen "sentrum". Dette gjorde at hun fikk flere utfordringer i form av stopp og start ved veier og gatekryss. Turen gikk videre forbi Fossesholm herregård og videre til Sundhaugen hvor vi stoppet og øvde bakkestart.

Videre kjørte vi til Åssideveien hvor vi snudde i enden og tok samme vei tilbake. I enden av Åssideveien tok vi til venstre og strake veien hjem.

Signing Out
Heidi & Bjørn

Trivialiteter:

Fossesholm er en herregård i Vestfossen i Øvre Eiker. Gårdens opprinnelige navn var Foss. Dette var hovedgård for Foss-godset, som ble samlet i 1541–1548 av lensherren på Akershus, Peder Hanssøn Litle, for å få kontroll over den lønnsomme sagbruksvirksomheten i området.

Godset var til sammen ca. 200 000 mål stort, og strakk seg fra Hof i Vestfold over store skogeiendommer på begge sider av innsjøen Eikern, gjennom Eiker i Buskerud og ut til Drammensfjorden. I 1763 ble Fossesholm kjøpt av Jørgen von Cappelen, og gården ble rikt utsmykket og bygd om i rokokko, slik den fremtoner seg i dag.

Fossesholm eies nå av Eiker Historielag og brukes til herregårdsomvisning, museum, utstillinger, selskaper og andre arrangementer.

søndag 20. august 2017

Heidi tar landeveien fatt

Kjøretur
Darbu kirke - Darbu skole tur/retur.
Kjørelengde 270 meter (x2)

I tillegg til å øve på kirkeplassen foran Fiskum kirke prøvde Heidi seg for første gang på vei. 270 meter på Fv73. Kjørelærer Bjørn Valgte å ikke følge etter på motorsykkel fordi han kunne se henne hele veien. For første gang ble 3. gir utforsket og Heidi suste av sted i hele 30 km/t.

Det var en ekstra utfordring at det er bakke ut av parkeringsplassen. Dette ble en ekstra time i bakkestart.

En stund vurderte kjørelærer Bjørn å gi henne kallenavnet "Den Røde Baron". Navnet ble ikke godkjent.

Darbu skole sett fra kirkeplassen
Foto: Bjørn Rørdam Bergersen


Trivialiteter:

Darbu er et tettsted i Fiskum i Øvre Eiker. Navnet uttales ´darrbu. Tettstedet har 530 innbyggere per 1. januar 2012. I tettstedet ligger blant annet Fiskum kirke og Darbu stasjon. På Rud ligger Buskerud folkehøgskole. Tettstedet ligger omtrent midt mellom Hokksund og Kongsberg.

I 1871 ble Darbu stasjon åpna langs Sørlandsbanen. Jernbanestasjonen fikk navnet etter garden Darbu som den ble lagt på; og tettstedet har i sin tur fått navnet fra stasjonen.

På sommeren i 2009 ble det avdekket arkeologiske funn fra steinalderen nær Gamle Kongsbergvei. Funnene ble foreløpig datert til å være 12 000 år gamle. Gjenstandene som ble funnet var flintavslag og flekker av flint. (Wikipedia)


Den røde baron (1892-1918) var et tysk flyveress
med over 80 bekreftede nedskytninger under første verdenskrig, best kjent som «den røde baron» på grunn av sine delvis røde fly. Hans egentlige navn var Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen.

Richthofen ble en legende allerede under den første verdenskrig.

Hans selvbiografi, «Der rote Kampfflieger», ble en bestselger i England da den ble utgitt der i 1919.

lørdag 19. august 2017

Motorsykkelen prøves for første gang

Lørdag 19. august kjørte Heidi bilen ned til kirkeplassen foran Fiskum kirke. Bjørn kom etter på Honda Shadow'en. Heidi hadde en god økt med start/stopp rundt på kirkeplassen. Økta gikk med på å bli kjent med gass, clutch, brems og gir. Alt under trygge forhold. - Øvelsen gikk meget bra, og alle hjerter gleder seg.

Signing Out
Heidi & Bjørn

Parkeringsplassen foran Fiskum kirke
Foto: Bjørn Rørdam Bergersen

Trivialiteter:

Fiskum kirke er en korskirke i Øvre Eiker kommune, Buskerud fylke. Den er en del av Den norske kirke og hører til Eiker prosti i Tunsberg bispedømme.

Kirken ble bygget i 1866 etter tegninger av Heinrich Ernst Schirmer. Denne brant ned 11. januar 1902 og et nybygg sto ferdig i 1903 utført av arkitekt Jørgen Haslef Berner etter Schirmers tegninger.

Nyttårsnatten 1940 var det igjen brann i kirken og en ny sto ferdig 22. mai 1945 gjenreist etter tegninger av arkitekt Arnstein Arneberg.

Byggverket er i tegl og har 210 plasser. (Wikipedia)

fredag 18. august 2017

Registrering av motorsykkel

Fredag den 18. tok Bjørn seg en tur på biltilsynet. Med seg hadde han ferdig utfylt vognkort del 2. Det viste seg å være en enkel sak å omregistrere et kjøretøy. 

Følgende skjedde:
1) Trekk kølapp
2) Vent til det er din tur
3) Gi damen ferdig utfylt vognkort del 2
4) Betal det damen sier du skal betale
5) Få midlertidig vognkort

Ferdig vognkort blir tilsend i løpet av få dager.


Sannhetens time - igjen

Så gjelder det - sannhetens time - kan vi øvelseskjøre?

1) Er Heidi over 15år? - Check!
2) Har vi motorsykkel å følge med? - Check!
3) Har Bjørn hatt førerkort for kjøretøy i samme klasse som du øvelseskjører i sammenhengende de siste 5 årene? - Check!
4) Har Bjørn fylt 25 år? - Check!
5) Er motorsykkelen registrert som lett motorsykkel? - Check!
6) Har vi et tovegs kommunikasjonssystem? - Check!
7) Har vi to refleksvester med bokstaven L på ryggen? - Check!

Så? kan vi øvelseskjøre? YepsiPepsi, OK, Tut og kjør!!! - HURRA!!!

Signing Out
Heidi & Bjørn

torsdag 17. august 2017

Heidi kjøper motorsykkel

Torsdag 17. august var den lange ventetiden over, og vi skulle endelig kjøpe motorsykkel til Heidi. På vei ned til damen vi kjøpte sykkelen av måtte vi gjøre to stopp.

Det første stoppet var for å hente Intercomsystemet som hadde ankommet til posten.

Det andre stoppet var på Biltema for å kjøpe to stk. gule refleksvester med rød L på ryggen.

Deretter bar det strake vegen til bestemmelsesstedet.

Papirer ble undertegnet og sykkelen ble betalt og kjørt hjem. Dette var det Bjørn som gjorde. (Han har lappen)

Signing Out
Heidi & Bjørn

Foto: Heidi Rørdam Bergersen
Sykkelen er en 2005 mod. Honda VT 125 Shadow.
Her følger noen spesifikasjoner:
Vekt (tørr): 146 Kg
Tankkapasitet: 14,5 liter
Motorkraft: 15 Hk
Setehøyde: 680 mm



onsdag 16. august 2017

Historisk tilbakeblikk

Onsdag 16.08 rakk vi også en aldri så liten tørrtreningsøkt på FJ'en.

Her vil vi beskrive hva vår tidligere erfaringer med tohjulinger har vært.

Heidi - Absolutt Ingen
Bjørn - Har kjørt tohjuling siden han var 16 år. Har ikke hatt tohjuling hele tiden, men har hatt det det meste av sitt liv. Han har hatt en rekke mopeder og  motorsykler. Her er en kronologisk liste:






Suzuki ZR 50 SL
Mopeder:
Vespa Ciao 50ccm Trømoped
Suzuki ZR 50 SL
Piaggio 50ccm Trømoped
Suzuki GT 750 - "Vannbuss"
Motorsykler:
Suzuki GT 750 "Vannbuss" 1975 mod.
Yamaha FJ 1100 1986 mod.


Yamaha XJ 900 1990 mod.
Yamaha FJ 1200 1986 mod - Thorvald.
Yamaha FJ 1100 1986 mod.


Signing Out
Heidi & Bjørn
Nåværende motorsykkel
FJ 1100 1986 mod.

Trivialiteter:

Suzuki Motor Corporation er et japansk multinasjonalt selskap som produserer biler, motorsykler, ATV, utenbordsmotorer, rullestoler og en rekke små forbrenningsmotorer. Selskapet har over 45 000 ansatte, produksjon i 23 land og 133 distributører i 192 land.

tirsdag 15. august 2017

Intercom

Tirsdag var det klart for tørrtreningsdag 3.
FJ'en ble nok en gang fyra opp og Heidi øvde på clutch og gir.

Senere på dagen hadde vi en endelig samtale hvor vi bestemte oss for å kjøpe motorsykkelen. Vi ringte til Helen og fortalte at vi gjerne ville kjøpe Shadow'en.


Det neste som stod på programmet var kjøp av intercom-system. Bjørn hadde tidligere på dagen tatt en telefon til XLMoto og fått en liten introduksjon. Etter en liten samtale bestemte vi oss for å kjøpe et intercom-system som heter Intercom Scala Rider Freecom 4 Duo. Dette pakken består av to komplette intercomer.

Ca. kl. 21:15 bestilte vi systemet på XLMoto sine hjemmesider og kl. 21:46 fikk Bjørn en SMS som sa: Hei! Din bestilling er nå pakket og bør ligge på din nærmeste post i butikk innen 2-6 arbeidsdager. Takk for at du handlet hos oss! - Det kaller jeg effektivitet.


Signing Out
Heidi & Bjørn
 


Intercom Scala Rider Freecom 4 Duo



Trivialiteter:


Telefon kan anses for å være enhver mekanisme som er egnet til å transportere lyd over lengre avstander. I så måte ble telefonen funnet opp av kineseren Kung-Foo-Whing i 968. Han overførte lyd gjennom rør, en metode som man blant annet kjenner fra kommunikasjon mellom bro og maskinrom på skip.

Sammenkobling av to membraner med en tråd for overføring av lyd ved hjelp av vibrasjoner har vært kjent i århundrer, og er også et prinsipp man kunne se igjen i 1900-tallets barns lek med hermetikkbokser og matpapir. 


Vanligvis krediteres Alexander Graham Bell for oppfinnelsen av telefonen, da han bygde en slik i Boston i 1876. Imidlertid hadde han på det tidspunktet ikke utviklet den mer enn amerikansk-italieneren Antonio Meucci hadde gjort i 1849. Meucci slet med å løse enkelte problem med sin oppfinnelse, og den ble aldri noen kommersiell suksess. En rekke andre oppfinnere arbeidet også med telefoner før Bells gjennombrudd i 1876. Bell skal, om han ikke fant opp metoden å overføre lyd på, i hvert fall krediteres for å ha funnet opp et velfungerende telefonsystem


I begynnelsen ble telefonen mest sett på som et leketøy. (Wikipedia)



Forfatterens egne spekulasjoner:
Det er ofte rart å se hvordan historien går i sirkler. Wikipedia skriver: I begynnelsen ble telefonen mest sett på som et leketøy. Da jeg var en guttunge var telefonen ansett som en meget alvorlig ting. I dag derimot er telefonen jammen blitt et leketøy igjen. 







mandag 14. august 2017

I tenkeboksen - Øvelseskjøring

Mandag 14. august var det klart for tørrtreningsdag 2.
FJ'en ble fyra opp og Heidi øvde på clutch og gir.

Vi benyttet mandagen også til en del andre ting. Det første vi måtte finne ut av var om dette var noe vi ville prioritere. Vi gikk igjennom finansene, og så litt på om vi kom til å ha tid til å kjøre.

Konklusjonen ble at dette er et prosjekt vi ønsker å prioritere.

Når det gjaldt det praktiske, var det første vi måtte finne ut av hva som må til for å kunne øvelseskjøre. Opplysninger om dette fant vi på Statens vegvesen sine hjemmesider. Her kom det fram følgende:



Øvelseskjøring med motorsykkel (A1, A2 og A):

Når kan du øvelseskjøre?

  • Lett motorsykkel A1: 15 år
  • Mellomtung motorsykkel A2: 16 år
  • Tung motorsykkel A: 22 år
For å kunne øvelseskjøre i klasse A (tung motorsykkel) før fylte 22 år, må du ha førerkort for motorsykkel klasse A2.

Den som er med deg

  • kan sitte på motorsykkelen sammen med deg så sant motorsykkelen har stor nok nyttelast, eller følge etter på mellomtung eller tung motorsykkel
  • hatt førerkort for kjøretøy i samme klasse som du øvelseskjører i sammenhengende de siste 5 årene
  • være fylt 25 år

Motorsykkelen

  • I klasse A1 må den være registrert som lett motorsykkel (slagvolum under 125 cm3, effekt ikke over 11 kw)
  • I klasse A2 må du bruke mellomtung motorsykkel (motoreffekt ikke over 35 kw, ikke mer enn 0,2 kw pr kg egenvekt)

Kommunikasjon mellom deg og den som øvelseskjører med deg

På veg eller andre områder som ikke er avsperret, skal den som er med deg kunne instruere deg via tovegs kommunikasjonsutstyr

Vest med L

Både du og den som er med deg og øvelseskjører må ha refleksvest med bokstaven L på ryggen.

Hentet på https://www.vegvesen.no/forerkort/ta-forerkort/Ovelseskjoring/Motorsykkel den 28.august 2017.


Hilsen











Sannhetens time

Så gjelder det - sannhetens time - kan vi øvelseskjøre?

1) Er Heidi over 15år? - Check!
2) Har vi motorsykkel å følge med? - Check!
3) Har Bjørn hatt førerkort for kjøretøy i samme klasse som du øvelseskjører i sammenhengende de siste 5 årene? - Check!
4) Har Bjørn fylt 25 år? - Check!
5) Er motorsykkelen registrert som lett motorsykkel? - Fail! - Heidi har ikke motorsykkel
6) Har vi et tovegs kommunikasjonssystem? - Fail! - mangler intercom-system
7) Har vi to refleksvester med bokstaven L på ryggen? - Fail! - mangler to refleksvester med bokstaven L på ryggen.

Så? kan vi øvelseskjøre? - Ikke enda!

Ting å ordne:
1) Kjøpe motorsykkel til Heidi.
2) Kjøpe intercom-system.
3) Kjøpe to refleksvester med bokstaven L på ryggen.

Signing Out
Heidi & Bjørn


Trivialiteter:

Statens vegvesen er en norsk, statlig etat med ansvar for bygging og vedlikehold av riksveier og fylkesveier og tilsyn med kjøretøyer og trafikanter. Etaten består av Vegdirektoratet og 5 regioner.
Statens vegvesen har 75 trafikkstasjoner, tidligere kalt biltilsynet. Biltilsynet ble slått sammen med Statens vegvesen i 1995. (Wikipedia)

søndag 13. august 2017

Honda VT 125 Shadow

Søndag (13. august) morgen dro vi opp til der Roy bor, og der var han - ute i hagen og stullet og stellet. Vi frembrakte vårt ærend, at vi gjerne ville se på Helens forjette motorsykkel. Han kunne fortelle at Helen kommer opp til ham samme ettermiddag. Han kunne spørre om hun kunne ta med seg Honda Shadow'en.

Som sagt, så gjort. Samme ettermiddag dukket Helen opp med sin 2005 model Honda Shadow VT 125, og det samme gjorde vi. Her hadde vi et hyggelig møte hvor de fortalte fra turene sine, vi drakk kaffe og hygget oss storveies. Det ble også en titt på sykkelen.

Vel hjemme fra Helen og Roy fikk Bjørn en ide om hvordan man allerede nå kunne begynne å tørrtrene litt. Han har jo en Yamaha FJ 1100. Den er nok litt for tung til at Heidi kan kjøre på den, MEN setter man den på midt-støtta er det en ca. 10 cm klaring mellom bakhjulet og bakken. Heidi kan derfor trene på å starte motoren, sette sykkelen i gir og føle hvordan det er å slippe clutch'en -

Dette holdt vi på med et kvarters tid.

Og Heidi - IKKE len deg godt bakover - VÆR SÅ SNILL :-)

Signing Out
Heidi & Bjørn

Heidi prøvesitter Honda Shadow'en for første gang
Foto: Bjørn Rørdam Bergersen


Bjørn sin Yamaha FJ 1100 - 1986 model
Foto: Bjørn Rørdam Bergersen



Plassert på midtstøtta er det ca 10 cm klaring
Foto: Bjørn Rørdam Bergersen


Trivialiteter:

Yamaha er en japansk produsent av motorsykler, snøscootere, ATV-er, utenbordsmotorer, forbrukerelektronikk og musikkinstrumenter. Selskapet ble grunnlagt i 1887. (Wikipedia)

Honda VT 125 Shadow er en modell som så dagens lys i 1999. Den har en tosylindret, firetakters 125 ccm motor med 15 hester ved 11 000 omdreininger. Den veier 145 Kg og har en setehøyde på 68 cm. (Godt egnet for mennesker som ikke er blant de høyeste)



lørdag 12. august 2017

Heidi får en åpenbaring

Lørdag 12. august var Heidi ute og gikk tur i det fine været. På vei hjem får hun øye på en motorsykkel som hun syntes var "bare så lekker". Sammen med motorsykkelen var også dens eier som viste seg å hete Helen. Hun og hennes venn Roy hadde akkurat kommet tilbake fra motorsykkel-tur. Heidi forteller Helen at hun syntes det var en absolutt lekker motorsykkel hun har. Dette er Helen enig i, og forteller at hun skal selge sin gamle sykkel - Heidi kan jo kjøpe den - Den ligner på denne i stilen.
Honda VT 750 Black Widow
På veien hjem tenker Heidi på mulighetene hun og ektefelle Bjørn kunne hatt for å få seg noen trivelige turer sammen dersom hun hadde hatt en motorsykkel.

Heidi går så hjem til Bjørn og spør: "Hva hadde du sagt dersom jeg hadde hatt lyst til å ta lappen og kjøpe meg motorsykkel?" Bjørn ser spørrende på Heidi da dette er helt nye tanker fra Heidis side. "Det hadde jo vært fantastisk" svarer han.


Heidi forteller historien om møtet med Helen og Black Widow'en. Hun forteller også om motorsykkelen som Helen skal selge. "Når kan vi se på den da?" spør Bjørn. "Jeg vet ikke, men kanskje hun er der i morgen?" svarer Heidi.

Så de avtaler å ta en tur opp til Roy (som bor nærmest) allerede dagen etter.


Signing Out
Heidi & Bjørn


Trivialiteter:

Honda ble stiftet i 1948 av Soichiro Honda, og har sitt hovedkvarter i Tokyo. Soichiro Honda hadde tidligere produsert stempelringer for det japanske markedet. Honda laget sin første motorsykkel i 1949. (Wikipedia)

Honda VT 750 Black Widow ble produsert mellom 2001 og 2005. Den har en tosylindret V motor på 43 hk ved 5500 omdreininger. Den har en 14 liters bensintank og veier 229 Kg. (tørr)